Plantning og beskæring af bøgehæk

Den populære bøgehæk består i virkeligheden af en række unge bøgetræer. Så længe træerne holdes under 3-4 meter høje, bliver de hængende i “teenage-fasen” hvor de beholder bladene året rundt. Dermed er du sikret privatliv i haven både sommer og vinter.

Læs med og bliv klogere på både plantning og beskæring af din bøgehæk.

Guide til plantning og pasning af bøgehæk

Bøgehækken er taknemmelig. Den stiller ikke de store krav til omgivelserne og klarer sig fint i almindelig jord med både sol og skygge. Den er 100% vinterhårdfør, så helt perfekt til danske haver.

Hvornår skal bøgehæk plantes?

Du kan købe bøgehækplanter med jordklump eller med bare rødder. Bøgehæk med klump skal plantes ud i september/oktober eller april/maj. Barrodede bøgehækplanter skal plantes, når træer og buske har mistet deres blade – typisk fra midten af november. Uanset hvilken type hækplanter du køber, skal du sørge for at beskytte rødderne og holde dem fugtige, indtil de kommer i jorden.

Plantning af bøgehæk

Når du er klar til at plante bøgehækken, graver du en rende med god plads til rødderne – både i dybden og bredden. Fyld renden op med vand og lad det sive ned i jorden. Hæld jord i bunden og placér planten inden du fylder hullet helt med hækjord. Kan du få fat i noget halvformuldet bøgeløv, må du meget gerne blande en håndfuld bøgeløv i jorden pr. plante, så din nye hæk får lidt ekstra at leve af.

Køb hækgødning her

Sådan får du en tæt bøgehæk

For at få en tæt bøgehæk – både i bunden og i toppen – skal du plante 4-5 hækplanter pr. meter. Sparer du på hækplanterne, risikerer du at hækken bliver tæt i toppen, men forbliver utæt i bunden, hvor solen har sværere ved at komme til.

Pasning af bøgehæk

De første 2-3 år skal din bøgehæk have ekstra vand.

Tip til vanding af ny bøgehæk: Læg en siveslange ud under hækken. Tænd for hanen og drik din kaffe, mens hækken får vand. Siveslangen gør det også lettere at bede naboen om at vande hækken, når du er på sommerferie.

Hold jorden omkring rødderne fri for ukrudt og græs, så hækplanterne ikke skal konkurrere om næringen i jorden. Dæk evt. jorden under hækken med et lag barkflis – det giver sværere vilkår for ukrudt.

Guide til klipning og beskæring af bøgehæk

Når din bøgehæk er 2-3 år gammel, skal den gerne kunne klare sig med den næring, som naturen giver. Så handler det kun om klipning og evt. beskæring. Følg vores guide til klipning og beskæring af bøgehæk:

Klipning af bøgehæk

Indtil din bøgehæk når den højde, du ønsker den skal have, skal du kun klippe den i siderne. Du kan klippe den én eller to gange om året – det er op til dig og dit havetemperament. Klipper du bøgehækken én gang om året, er juli en god måned. Klipper du to gange om året, kan du satse på juni og august.

Vigtigt når du klipper hæk: Kig hækken igennem for fuglereder, inden du går i gang med den store hækkeklipper. Hvis der er reder i hækken, tager hækken ingen skade af at vente med at blive klippet, til fugleungerne er fløjet.

Beskæring af bøgehæk

En gammel bøgehæk kan godt komme lidt ud af form og begynde at fylde for meget. Får du lyst til at give hækken en ekstra kraftig beskæring, skal du gøre det af to omgange, så hækken kan nå at komme sig mellem beskæringerne. Tag toppen og den ene side af hækken det første år og den modsatte side året efter. Februar/marts er et godt tidspunkt til beskæring af bøgehæk.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *